KoMa Társulat: Az utolsó roma - Egy utolsó cigány - Szikra, 2011. január 19. 20:00


Most jártam először a Szikrában. Korábban mentünk, hogy megigyunk még egy pohár bort, így volt időm körbenézni. Szépen rendbe szedték a helyet, igaz, nem tudom, hogy mielőtt most megnyitott mint Cool Tour house, milyen állapotban volt. Minden esetre valóban érdekes és számomra eddig példa nélküli, hogy egy ilyen kultikus helyként aposztrofált létesítményt az Újmagyarország Fejlesztési Terv keretein belül Eu-s támogatásból indítanak el. Hát, hajrá! A bor finom volt, bár az árak egyenesen arányosak a hely külcsínével.

Öt perccel nyolc után eszünkbe jutott, hogy lehet most már rendezni kellene a számlát, és felmenni, mielőtt elkezdik a darabot nélkülünk - ezzel egy időben lejött egy lány és arra kért minket, ha az előadásra érkeztünk, akkor fáradjunk fel, mert kezdenék, szóval épp időben voltunk.

kép forrása
Már az előtérben elkezdődött a darab. Ismerve a színészeket és, hogy a várakozók között szétszórva felfedezni véltem őket ez számomra nem okozott meglepetést. Végül Scherer Péter az Utolsó Roma emlékkiállítás ünnepi megnyitójára és egyben az első tárlatvezetésre invitált bennünket. A színházteremben öt, vagy hat csoportra bontva folytatódott az előadás, mi a Katona Lacit választottuk - nála volt halászlé is. Mindenhol ugyanazt a történet mesélték el, de az, hogy a szomszéd csoport túl közel volt és kánonban hallottam a kettőt kicsikét zavaró volt és nem annyira engedett figyelni a sajátunkra. Ezután a nézőtéren körkörösen szétszórt székekre ültettek minket, s a terem egy-egy oldalában, sarkában, a karzaton és a színpadon felvillantak a tárlatvezetés jelenetei. Pörgős volt az egész és jó!

A szünetben bátran beneveztünk egy újabb pohár borra, mondván nem kell kapkodva inni, be tudjuk vinni a nézőtérre. Bent hagytuk a cuccaink a széktámlákra terítve, még a táskánkat is, így visszatérve egyből megvolt, hogy hova üljünk, ahova ültettek minket, ugyanis átrendezték a teret és klasszikusan emelkedő nézőteret alakítottak ki, igaz a színpadon. Kedvesek voltak, mert egymás mellett kaptunk helyet.
Az első felvonáshoz hasonló, cinikus hangvételben folytatódott a második is. A dolgok élét poénokkal próbálták csorbítani. Ekkor bukkant fel kedvenc mellékszereplőnk is, az aranyhal.

A záró jelenet egy, a kereskedelmi csatornákról jól ismert show-műsor volt, ahol élő egyenes adásban halt meg, azaz mérgezték meg az utolsó romát. Fincsi bundás kenyér illat terjengett a levegőben, meg is jegyeztem, hogy de ennék én is egyet! Nem sokat kellett várni rá, mert a halál beállta után halotti tor következett. Ki-ki választhatott, hogy mit szeretne, pálinkát vagy vizet, zsíros kenyeret vagy bundás kenyeret, vagy mindezt, ebben a sorrendben. Mi nagyon ökofrendlik voltunk a boros poharainkkal, hogy a műanyag korsók helyett azokba kértük a pálinkát. Egyébként egyből beugrott, hogy egyszer a Szkénében láttam már egy olyan előadást, aminek a végén halotti tort rendeztek és kis guglizással meg is találtam, a Szíkölök volt az a Honvéd Színháztól.

Ettől függetlenül a KoMa Társulat ismét kedvemre valót alkotott, ajánlani tudom mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése