Tóth Péter - Csíkszerda: Íratlan Evangélium - Kaníziusz Szent Péter templom, 2013.06.19. 20:30

Azoknak, akik szeretik a kóruszenét, és azoknak, akik nem, azoknak, akik azt hiszik, már mindent tudnak róla, már mindent hallottak, azoknak, akik valami újra, valami másra vágynak, azoknak, akik ismerik a Csíkszerdát, azoknak, akik még nem, azoknak, akik ismerik a Tóthárpi jelenséget és azoknak, akik még csak ezután fognak rádöbbenni, milyen egy igazán karizmatikus karnagy és milyen az, amikor 70 ember megy utána tűzön, vízen. - Tóth Péter, a szerző
A Tóth Árpád vezényelte Csíkszerda neve ismerősen csenghet a Kultúrfürdő programjaiból, de az egyre nagyobb - nem alaptalan - népszerűségnek örvendő kórus térspecifikus előadásaival a szerencsésebbek találkozhattak már akár a város legkülönbözőbb pontjain is. Így például énekeltek korábban a Lánchíd lábánál, vagy az ő egyik, a Halastóval közös sideprojektjük volt a Critical Mass apropóján mindössze kétszer összeállt Critical Bass formáció.

A Csíkszerdának igazából semmi köze Csíkszeredához, nevüket egy szóösszetételből alkották, mégpedig mert a fellépéseken a tagok mindig valamilyen csíkos ruhát viselnek és próbáikat szerdánként tartják. Célul tűzték ki, hogy a kórus hagyományos fogalmát új értelmezéssel bővítsék, emellett mindig nagy hangsúly helyeznek az improvizációra és a kísérletezésre, meglehetősen eredeti előadásaik ezek következtében születnek.

Nincs ez másként az Íratlan Evangélium esetében sem, ami egy 70 hangra írt kórusoratórium. Bár nem teljesen ebben a formában, de az előadást pár évvel ezelőtt már bemutatták a Kékgolyó utcai evangélikus templomban - ebből található részlet a link alatt -, most ennek az átdolgozott és kiegészített változatával készültek egy új helyszínre, a Gát utcai templomba. Érdekes egybeesés, hogy a VIII. kerületben most összesen nyolc koncertet adtak, pedig ez csak a nagy érdeklődésre való tekintettel bővített előadásszámnak köszönhető.

Képek forrása
A kórusoratórium Jézus életének mérföldköveit veszi sorra, születésétől kezdve, halálán át a feltámadásig. A újragondolt kóruskoncepció mentén igyekeznek a nézőket is aktívtan bevonni. A közel egy órás produkció alatt a koncert kezdetén begyakoroltatott korállal kétszer is közös éneklésre buzdították a nagyérdeműt.

Az este egy másik emlékezetes körülménye volt az a rekkenő hőség, ami ekkortájt a fővárosban uralkodott. Azt gondolnánk, hogy ezt a templom vastag falai némiképp mérséklik, pedig ellenkezőleg, sokan bezsúfolódva egy viszonylag szűkös helyre csak még melegebbnek tűnt a kinti kánikula. Ettől függetlenül mindez inkább csak hozzátett a közösségi élményhez, mint ahogy hatalmas élmény volt, amikor a kórus 70 tagja egyszerre rázendített. A közel 40 fok ellenére is futkosott az a bizonyos libabőr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése