Neil Simon: Pletykafészkek - Centrál Színház, 2013.03.13. 19:00

Végigfutva a Centrál Színház repertoárján hamar látszik, hogy amikor felmerül a mit állítsunk színpadra kérdés, előszeretettel válogatnak amerikai írók darabjai közül. Ez alól nem képez kivételt a Pletykafészkek című bohózat sem, sőt akik többször megfordultak már a színházban, azoknak a rendező neve sem fog ismeretlenül csengeni.


Neil Simon történetének szereplői az amerikai felsőosztályból kerültek ki, a helyszín pedig nem más, mint New York város alpolgármesterének otthona. A politikus és felesége tizedik házassági évfordulóját ünnepli, aminek apropójából meghívták barátaikat, ám az elegáns partira elsőként érkező pár a házigazdát fejbe lőve, a házat pedig üresen találja. A gyerekkori barát miután megbizonyosodik, hogy a vérben úszó férfi életben van - ügyvédjétől elvárható módon - arra a következtetésre jut, hogy a sérült jó hírnevére kényesen ügyelni szükséges. Milyen botrány is kerekedne abból, ha a sajtó kiszimatolná a történteket? Mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy bárki is szájára vegye a nevüket, a cél amennyire csak lehet eltussolni az esetet. A legjobb megoldás természetesen, ha a partira érkező többi közeli barát előtt is mélyen hallgatnak. Az eddigre már kellően megalapozott komikus helyzetet csak tovább fokozza az újabb és újabb vendégek érkezése. Egyre képtelenebb találgatásaikkal pont maguk a barátok bizonyulnak a rosszindulatú pletykák igazi mestereivé.

Képek forrása
A Pletykafészkek egy igazi nagyszínházas darab, könnyed kikapcsolódást biztosít mindenkinek. Bár nem kifinomult poénokon lehet nevetni, mégis annyira vicces, hogy sokszor szinte a hasunkat fogjuk kacagás közben. Egyértelműen a színészek jutalomjátékáról beszélhetünk, hisz a már szinte végletekig szórakoztató előadáson a nézők felhőtlen jókedve garantált. Emellett maguk a szerepek sem igényelnek nagy színészi teljesítményt, főleg nem egy olyan gárdától - mint Básti Juli, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Scherer Péter -, akiket a darab felvonultat. A legnagyobb kihívást talán az jelentheti számukra, hogy az előadást megállják nevetés nélkül. Szerencsére az est folyamán nekünk a nézőtéren nincsen ilyen feladatunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése